DİTAŞ Mühendislik bölümü köklü altyapısını geleceğe taşıyacak şekilde yapılanmasını tamamlayarak 2017 yılının şirket ana hedeflerinden olan AR-GE Merkezi Hedefine 20.07.2017 itibari ile ulaşmıştır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 5746 nolu Kanun ile belirtilen AR-GE Merkezi gerekliliklerini yerine getirerek ülkemizin 571. AR-GE Merkezi olmaya hak kazanmıştır. Bu başarısı şirket ana stratejisi olan "Ulaşım Endüstrisinin Bir Parçası ve Çözüm Ortağı Olmak" için köklü ve sürdürülebilir çalışmaların temelini oluşturacak ve şirketimizi geleceğe taşıyacaktır.
DİTAŞ AR-GE Merkezi olarak öncelikle insan kaynağı altyapımızı güçlendirerek organizasyonumuzu oluşturduk. Ar-ge merkezi bünyesinde 22 araştırmacı, 14 teknisyen ve 4 destek personeli çalışmaktadır. Bu personelin mesleki dağılımı; 14 Makine Mühendisi, 2 Metalurji Mühendisi, 3 Endüstri Mühendisi, 1 Elektronik Mühendisi şeklindedir. 7 kişi diğer bölümlerden ve 13 personel de Meslek Lisesi mezunudur. Bu şekilde insan kaynağı yapısına da uygun olarak Ar-Ge Merkezi çalışmaları 5 ana grupta odaklanarak organizasyon yapısı oluşturulmuştur. Bu grupları özetleyecek olursak; öncelikle şirketimizin geleceğini şekillendirecek Yeni Teknoloji ve Ürün Geliştirme Ekibi; mevcut ürünlerin çalışmalarını yürüttüğümüz Ürün Geliştirme Ekibi; bu iki ekibin geliştirdiği ürünlerin doğrulamalarını yapacak ve içinde Test Merkezi ile Laboratuvarı barındıran Tasarım Doğrulama Ekibi; ürünlerin gerçekleştirilmesinde ve verimli şekilde devreye alınmasında kritik öneme sahip Metod Mühendisliği ve Prototipleme Ekibi ve bu çalışmaların sürdürülebilir şekilde yönetimi için Proje Yönetim ve Koordinasyon Ekibi şeklindedir. Proje Yönetim ekibi aynı zamanda Patent ve Teşvik konuları ile Maliyet çalışmalarını da bünyesinde yürütmektedir. Ar-Ge Merkezi bünyesinde toplamda 1.172 m2 lik fiziki alan yer almaktadır. Bu alanlar Çalışma Ofisi, Test Merkezi, Laboratuvar ve Prototip Atölyesi şeklindedir.
DİTAŞ AR-GE Merkezi olarak teknik çalışma konularımızı 4 ana sektör ve 4 konu başlığı ile önceliklendirmiş bulunmaktayız. Bu sektörler Otomotiv, Raylı Sistemler, Tarım Endüstrisi ve Havacılık-Savunma şeklindedir. Yeni projelerde sektörlerinin öncüsü konumunda olan ana sanayi firmaları ile global anlamda tekil tedarikçi olarak çalışmalarımız devam etmektedir. DİTAŞ AR-GE olarak tasarım çözüm ortağı olduğumuz firmalara yenilikçi çözümleri hızlı ve esnek çalışma altyapımız ile sunduğumuz çalışmalar 4 gruptan oluşmaktadır; Birinci "Yeni Ürün Çalışmaları" ile benchmarklar yaparak gelecek trendleri öngörüyor ve inovatif ürünleri portföyümüze katarak ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. İkinci çalışma konumuzu "Üretim Verimliliğinin Artırılması" olarak belirleyerek Endüstri 4.0 çalışmaları ve üretim ekipmanlarında yenilikçi tasarımlar ile özelleşmiş otomasyon sistemleri oluşturmaya ayırdık. Üçüncü konumuzu olmazsa olmazımız olan yoğun hammadde kullanımımızın olduğu "Malzeme Araştırmaları" olarak belirledik ve burada da odağımıza ana sanayi temel hedeflerinden olan Ağırlık Azaltma çalışmaları olarak belirledik. Dördüncü konumuzu da tasarım doğrulamada hızlı karar vermemize olanak sağlayan "Analiz ve Simülasyon" olarak belirleyerek ürün gamımıza uygun bilgisayar destekli analiz altyapımızı güçlendirdik.